Oktan Fritid AS
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Kjøpsguide for skjærgårdsjeep

Skjærgårdsjeep - dette bør du se etter når du ønsker å kjøpe

Skjærgårdsjeep - dette bør du se etter når du ønsker å kjøpe

Skjærgårdsjeepen er en populær båt både for dagsturer og for praktisk bruk hvis du har eiendom ved sjøen. Mange velger nettopp skjærgårdsjeepen som en hyttebåt, og den kan dekke mange behov, blant annet til frakt av forskjellig typer bagasje. De åpne løsningene er en ofte godt likt egenskap ved skjærgårdsjeepene, og konsolløsningene varierer ofte med båtens størrelse og funksjon. I større skjærgårdsjeeper (6 meter og oppover) finner du i mange tilfeller sentrerte førerkonsoller, mens på mindre skjærgårdsjeeper har du ofte en førerkonsoll lagt mot styrbord for å gi maksimal plass til å bevege seg fra baug mot akter på babord side.

Passasjerene som sitter på akterbenken i en skjærgårdsjeep, er mer utsatt for vind og vær en for eksempel i en bowrider eller daycruiser. Fordelen er til gjengjeld at du kan bevege deg mer fritt rundt i båten. Med åpen baug har du også en enklere jobb hvis du bruker båten mye på holmetur, dagsturer og skal til og fra brygger med praktiske gjøremål (har mye bagasje, handleposer og lignende). Skjærgårdsjeepen er også en populær båt for bruk i vannsport og fiske, da det er enkelt å bevege seg rundt og du har god oversikt.

Din sjekkliste før kjøp av skjærgårdsjeep:

  • Skrogdesign, funksjon og utforming av dekket: høyde (prøvesitt gjerne før kjøp), vindskjermen bør være høy nok til å dekke deg godt
  • Utstyr i skjærgårdsjeepen  er det gjennomtenkte praktiske løsninger for bagasje og mulighet for sosiale soner i båten?
  • Fribord, rekker og pulpits: er fribord, rekker og pulpits tilpasset bruken dere har av båten?
  • CE-godkjenning og antall passasjerer/vekt: hva er båten godkjent for når det gjelder antall passasjerer og tillatt vekt, og passer dette til din bruk?

 

Skrogdesign, funksjon og utforming av dekket – hva du kan forvente

Skjærgårdsjeepene er ofte designet for å kunne gå lett i sjøen og ha lav planterskel.

Plassering av konsoll (vekt): Plassering av konsoll på mange båter er sentrert (kalles ofte centre console på engelsk) og er konsollen plassert på styrbord side er ofte styreposisjonen mot babord på denne (til venstre). Dette er for å sørge for gunstig vektfordeling. Ta en titt på styreposisjon og spør selgeren om vektfordelingen når du titter på båt (her er det igjen viktig å tenke på dine behov; hvor mye du laster, hvor mange som er med osv.

Båt med sidestilt førerkonsollBåt med midtstilt førerkonsoll

Vindskjerming: her bestemmer du komfortnivået

Vindskjerm og skjerming av passasjerer er generelt mindre i en skjærgårdsjeep enn båter med hel vindskjerm (som daycruiser og bowrider). Allikevel er det noen forskjeller å spore, og dette merker du ikke før du sitter i båten og tester. Derfor anbefaler vi å teste førerposisjon for å se hvordan denne passer nettopp deg.

Stueplass og løsninger for bagasje

Spesielt i mindre skjærgårdsjeeper er det smart å se nærmere på stuerom og plass til bagasje. Båter med smarte løsninger har ofte en spesiell evne til å utnytte alle hulrom og muligheter til å gi deg oppbevaringsmuligheter for bagasje. Skjærgårdsjeepene benyttes ofte som praktiske hyttebåter og da er det fint å kunne stue vekk matvarer og andre ting fra handleturen i praktiske stuerom.

Sjekk hvor mange rom båten har tilgjengelig, og hvor store disse er. Noen båter har konsoller og setebenker som kan vippes opp slik at du får tilgang til stuerom med god plass. Ta gjerne også en titt på innlastingen her, og hvor enkelt det er å få bagasjen inn og ut av stuerommet.

Har båten du titter på minikabin? Minikabiner finner du ofte i førerkonsollen og gir deg større plass til både bærbart toalett og bagasje.

Fenderholdere: Har båten integrerte fenderholdere eller smarte fendereholdere som ikke tar opp plass? Dette hjelper deg med å holde dekket ryddig og rent når du bruker båten.

Utstyr i skjærgårdsjeepen – hva bør du fokusere på?

Utforming av baug og fordekk: hvor praktisk er båten  

Det kan være lurt å starte med en vurdering av hvilket behov du har når det gjelder både størrelse på skjærgårdsjeepen og plass. Noen båter er laget med et skrog som gir et skarpere skrog (og dermed noe smalere design som kan gi mindre plass), mens andre har mer fokus på god dørkplass og godt med rom for bagasje og mennesker.

Du vil også finne forskjeller på plassering av førerkonsoll, stort sett vil du finne midtmonterte konsoller eller konsoller montert mot styrbord av båten. Dermed vil du oppleve ulike måter å passere konsollen fra baug mot akter og også plassen for å gjøre dette. Har du ofte med flere passasjerer kan det være greit å tenke på nettopp dette, da det skal oppleves greit og komfortabelt å bevege seg rundt i båten.

Ønsker du å tilbringe mye tid i båten, eller legger du raskt til på holme/øy? Bruker du båten mye kan det være verdt å sjekke om skjærgårdsjeepen du titter på har solseng, og hva slags størrelse/funksjon denne har.

Solseng i baugen kan være fint hvis du ligger på svai (bilde av Sting 610 S)Solseng i baugen (her hentet fra Sting 530 S)

Tilgang på strøm og uttak – enkel lading av mobil

Vi har som regel alltid med oss mobiltelefonen når vi er på sjøen, men det er ikke alltid du har husket å lade telefonen før turen. Derfor er det lurt å sjekke om båten du ser på har båten 12V- og strømuttak? Det er de små praktiske detaljene du vil føle på når du tar båten i bruk, og plasseringen av strømuttak i tilknytning til hvor du kan oppbevare mobilen sikkert og tørt vil spille en rolle for hvordan du tar dette i bruk.

Noen skjærgårdsjeeper kan også leveres med 2 batterier, ett for start og ett for forbruk. Dette vil du oppleve som en klar fordel hvis du bruker båten mye og ofte er på dagsturer. I denne typen bruk har man ofte kjøleskuff i gang, mobilen på lading, og motoren av. Et ekstra batteri vil da oppleves som en sikkerhet og du kan bruke alle båtens funksjoner selv når motoren ikke er i gang.

Løsning for dregg og anker

Skjærgårdsjeepen er ofte en populær dagsturbåt for hele familien, og praktisk når du skal på en rask holmetur eller legge til i naturhavn. Mange benytter også muligheten til å legge seg på svai for å nyte varme dager på sjøen og kunne bade direkte fra båten. Dermed er det viktig at det er en praktisk og god oppbevaring av dregg/anker akterut på båten. Dette gjelder spesielt de minste skjærgårdsjeepene, hvor det ofte er en begrensning på tilgjengelig plass.

Navigasjon.

Se etter plassering av plotteren og hvor enkel denne er å navigere på. Et tips i skjærgårdsjeepen er å både sette deg i førerstolen og stå ved førerposisjon når du tester. Du vil raskt se forskjell på de forskjellige båtene du tester, da utforming og funksjon på vindskjermene varierer, både i høyde og bredde.

Skjærgårdsjeeper fra Sting

Sting 485 S

 

Sting 530 S

 

 

Sting 610 S

Tilbake

Trykk ENTER for å søke